tu jesteś: główna / kuchnie_swiata
-

Kuchnie Świata


 sushi  Dobre przepisy kulinarne można znaleźć nie tylko w Polsce. Kuchnie innych krajów mogą poszczycić się o wiele starszą tradycją. Znacznie dystansują nas również pod względem róznorodności używanych przypraw. Przykładowo pieprz, który w naszym kraju używany jest głównie w jednej odmianie (czarny), gdzie indziej używany jest nagminnie przynajmniej w czterech. Ogromną ilością przypraw może poszczycić się kuchnia arabska oraz indyjska. Tam gotowanie nie obejdzie się bez aromatu curry lub szafranu. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, że to właśnie kuchnia w największym stopniu kształtuje nasze preferencje kulinarne- a nie odwrotnie. Dlatego też np. wspomniani już hindusi uwielbiają kuchnię ostrą, Rosjanie przepadają za kuchnia tłustą. Japończycy zaś szaleją na punkcie dań z ryb i wodorostów.
Era globalizacji i przemieszczania się ogromnych mas ludności odgrywa również dużą rolę w zmianach w przepisach kulinarnych poszczególnych krajów. Jak grzyby po deszczu powstają chińskie, japońskie i arabskie restauracje. Nawet w prowincjonalnych miastach można natknąć się na chorwackie, wietnamskie i brazylijskie bary oferujące narodowe potrawy.

Międzynarodowe przepisy kulinarne


 kasza kuskus  Coraz częściej, oprócz tradycyjnych dań, w naszych kuchniach przygotowujemy potrawy z najbardziej odległych stron świata. Jednocześnie do naszego jadłospisu wprowadzamy nowe składniki. Taką karierę nad Wisłą zrobiła na przykład kasza kuskus. W Japonii przygotowuje się polski bigos a w Chile- flaczki. Na obiad zajadamy się kurczakiem z ryżem i warzywami, na kolację zjadamy kebeba. Spora część przepisów kulinarnych została wzbogacona o obce naleciałości- ot chociażby dodawanie odrobiny curry aby poprawić kolor  naleśników dobitnie o tym świadczy. Sztuka kulinarna coraz bardziej przestaje być właściwa poszczególnym krajom. Każdy bierze z tego kulinanego skarbca, to co mu najbardziej odpowiada a odrzuca to, co dla niego jest nie do przełknięcia.
Polityka Prywatnosci |