tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / przepisy_kulinarne_arabow
-

Przepisy kulinarne Arabów


 

falafel

falafel
Składniki:
ok. 200 g zielonego suszonego groszku ( ciecierzycy lub bobu)
1 duża cebula
2 -3 ząbki czosnku
natka kolendry (ew. pietruszki)
1-2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
sól
łyżka tahiny
odrobina harissy marokańskiej , chili, bądz ostrej papryki

Groch opłukać , zalać zimną wodą i zostawić na noc.
Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać wyciśnięty czosnek, drobniutko posiekaną cebulę i kolendrę oraz wszystkie przyprawy.Masę wyrobić i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na głębokim tłuszczu. Olej powinien byc blisko wrzenia.
Falafel podajemy z sosem  jogurtowym lub czosnkowym.
Kulki mięsne należą do najprostszych i najszybszych  w przygotowaniu arabskich przepisów kulinarnych.


tabuleh

 tabuleh
 
Składniki:
2 pęczki natki
20 dag kaszy kuskus
2 pomidory
1 mały ogórek wężowy
sok z cytryny
oliwa
sól


Kaszkę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu (zalej wrzącą wodą i odstaw na minutę do napęcznienia, a następnie rozkrusz widelcem). Dodaj niezbyt drobno posiekaną natkę, pokrojone w kostkę pomidory i ogórek. Przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Zależnie od kraju do tabuleh dodaje sięz różnymi warzywami, czasami nawet dodaje się do niego jagnięcinę.


hummus

 hummus
 
Składniki:
20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
10 dag pasty tanin
2 zmiażdżone ząbki czosnku
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju sezamowego
sól
pieprz kajeński

Ciecierzycę gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahin, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody, w której gotowała się ciecierzyca. Wstaw do lodówki, a potem skrop olejem sezamowym. Co prawda przepisy kulinarne tego nie precyzują, ale hummus najlepiej smakuje podawany z pitą.


tadżin z kurczaka

 tadżin

Składniki:
kilka udek kurczaka
3-4 pomidory
trochę bulionu drobiowego
10 dag suszonych śliwek
łyżka miodu
świeży imbir
garść rodzynek
szafran
cynamon
sól, pieprz, oliwa

Umyj udka, natrzyj je solą i pieprzem. Usmaż na oliwie na dużej patelni, aż zrobią się brązowe i chrupiące. Ułóż w dość głębokiej formie do zapiekania, dodaj obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlej lekko bulionem. Przykryj i duś w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu wybieraj  tworzący się sos i wlewaj do miseczki. W czasie gdy kurczak się dusi, włóż do rondelka śliwki, dodaj miód, trochę startego imbiru, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, wlej nieco wody. Gotuj na maleńkim ogniu 15 minut. Gdy kurczak jest już miękki, dodaj do niego śliwki i piecz jeszcze chwilę bez przykrycia, aż kawałki mięsa ponownie się przyrumienią. Jeśli trzeba, uzupełniaj wyparowany sos tym z miseczki. Resztę sosu z miseczki możesz podgrzać, przyprawić koncentratem pomidorowym i ziołami i podawać do tadżinu.


shorba

 shorba

shorba kurdyjska
Składniki:
50 dag pomidorów
20 dag jagnięciny bez kości
20 dag makaronu
5 dag ciecierzycy
warzywa: ziemniak, marchewka,cukinia,
cebula, pęczek świeżej kolendry, 1/2 selera korzeniowego,
2 łyżki oleju
1/2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 litra wody
cytryna do dekoracji

Ciecierzycę namocz i odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka i zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniaka, marchewkę, cukinię i seler - w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w paseczki. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, smaż około 10 minut. Potem dodaj zmiksowane pomidory, połowę kolendry, pieprz, paprykę, cynamon i sól. Gotuj razem przez chwilę, a następnie wlej wodę. Zagotuj, włóż ciecierzycę i warzywa. Przykryj i gotuj 30 minut. Jeśli potrzeba, uzupełniaj wyparowaną wodę. Do zupy włóż makaron, gotuj jeszcze 15 minut. Posyp resztą kolendry, udekoruj plasterkami cytryny. Przepisy kulinarne dotyczące shorby są bardzo różne więc zupa ta jest różna w różnych regionach. Zdjęcie górne przedstawia klasyczną shorbę, zaś dolne- jej kurdyjską odmianę.

Polityka Prywatnosci |