tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / przepisy_kulinarne_chinczykow
-

Przepisy kulinarne Chińczyków




smażony ryż z warzywami

ryż smażony z warzywami
Składniki:
3/4 szklanki posiekanej cebuli
2,5 łyżki oleju
jajko
3 krople oleju sezamowego
0,5 szklanki posiekanej marchewki
0,5 szklanki groszku
4 szkl ugotowanego ryżu
4 gałązki posiekanego szczypiorku
2 szklanki pędow bambusa
2 łyżki sosu sojowego

Rozgrzać łyżkę oleju w woku. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na brązowo. Na innej patelni usmażyc rozbeltane jajko (na omlet), a następnie pokroić na małe kawałki. Do woka wrzucić resztę składników (oprocz ryzu i jajka) i podsmażyć aż marchewka zmięknie. Na końcu dodać ryż i jajko - wszystko dokładnie wymieszać, i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać białego pieprzu.
To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów kulinarnych na dania z ryżu.
 
 

kaczka po pekińsku

kaczka po pekińsku

kaczka po pekińsku
1 kaczka,
2 łyżki sosu sojowego
2,5 łyżki brązowego cukru
łyżeczka czerwonego octu winnego

Do podania: sos Hoisin
1 mały świeży ogórek,
6 dymek

Chleb mandaryna
4 szklanki mąki
szczypta soli
1 1/4 szklanki wrzącej wody
olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy

Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody. Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła. Zmieszać sos sojowy, brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny. Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Kaczkę położyć na kratce, pod spód podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę, aż kaczka będzie miękka, a skórka brązowa i chrupiąca .Dymkę pokroić na kawałki. Jeden koniec każdej dymki ponacinać w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały.
Chleb mandaryna: mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu. Dodać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, a następnie pokroić go w krążki grubości 1 cm. Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy ok. 8 cm. Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 naoliwioną powierzchnią. Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę ok. 15 cm.
Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie. Na małym ogniu smażyć placki 1 minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień. Lekko przestudzone składać na pół.Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w podgrzewanym naczyniu).Kaczkę podawać z ogórkiem. Chleb mandaryna z dymką i sosem podać na osobnych talerzach do każdego nakrycia. Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin.
 

zupa z uszkami wonton

zupa  z uszkami wonton



zupa z uszkami wonton
Składniki:

Zupa
1 łyżka oleju sezamowego
1-2 łyżeczki pasty chili
1 łyżka sosu sojowego
2 drobno posiekane ząbki czosnku
45 g świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
8 szklanek wywaru z kurczaka
200 g pędów bambusa z puszki
6 dymek pokrojonych ukośnie

Wonton
4 świeże grzyby shiitake
100 g kasztanów wodnych
3 posiekane dymki
3 gałązki kolendry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 świeże chili, posiekane 1 łyżka ziaren sezamowych
2 piersi kurczaka, bez chrząstek i skórki
1 opakowanie ciasta wonton do zawijania lub ciasto makaronowe, cienko rozwałkowane

Zupa: podgrzać nieco oleju w głębokim rondlu, dodać pastę chili, sos sojowy, czosnek i imbir, smażyć 2 minuty. Dodać wywar i gotować na średnim ogniu 15 minut. Następnie dodać pędy bambusa i dymkę. Odstawić.
Wonton: zmiksować wszystkie składniki oprócz ciasta. Rozłożyć płaty ciasta wonton na stolnicy lub pokroić ciasto makaronowe na kwadraty (10 cm). Na środek każdego płata nałożyć 1 łyżkę farszu. Brzegi ciasta skropić wodą, składać po przekątnej na pól. Brzegi trójkąta zakleić. 2 rogi zawinąć nad farszem i skleić. Przed podaniem wrzucić uszka do gotującej się zupy, gotować ok. 4 minut. Podawać na gorąco.
Przepisy kulinarne na uszka wonton są pracochłonne, ale warte zachodu.



mongolski kociołek

 mongolski kociołek

mongolski kociołek
Składniki:
1kg mrożonej jagnięciny lub  wolowiny
55 g makaronu sojowego
2 porcje tofu, pokrojonego w cienkie plasterki
1 kapusta pekińska
500 g szpinaku
8 szklanek wywaru
6 dużych dymek
szczypta soli
3 łyżeczki wytrawnego sherry

Dodatki
sosy: Hoisin, sojowy, chili
musztarda
2 łyżki zgniecionego świeżego imbiru
2 drobno posiekane dymki
6 jajek

Mięso przygotować do rozmrożenia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroić na cieniutkie plasterki. Rozłożyć je na talerzu, aby się całkowicie rozmroziło. Tofu pokroić w kostkę. Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić na kawałki. Zielone warzywa umyć, odsączyć; liście na duże kawałki, ułożyć obok mięsa. Posiekaną dymkę włożyć do czarek. Zmieszać imbir z dodatkową dymką i włożyć do osobnej miseczki. Przed każdym nakryciem postawić w małej miseczce lekko roztrzepane jajko.
Podgrzać rondel (lub garnek). Wlać wywar i sherry, zagotować, a następnie podgrzewać na małym ogniu. Każdy z gości zanurza kawałki mięsa i warzyw w gotującym się wywarze, jajku i innych sosach. Mięso powinno być bardzo luźne, a warzywa lekko sparzone. Kiedy mięso zostanie zjedzone, do garnka wrzucić makaron, resztę warzyw i tofu. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Jeść jak zupę, z dodatkiem pozostałych jajek. Przepisy kulinarne na mongolski kociołek pozwalają na dużą różnorodność w doborze składników.
Polityka Prywatnosci |