tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / przepisy_kulinarne_francuzow
-

Przepisy kulinarne Francuzów




cassoulet

 cassoulet
 300 g piersi z kurczaka
300 g jagnięciny
300 g polędwicy wieprzowej
2 cebulki
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
pomidory bez skórek
kieliszek białego wina
świeży tymianek
2 listki laurowe
pieprz, sól
biała fasola (z puszki)
200 g marynowanej wieprzowiny
100 g salami (lub zwykłej kiełbasy)

Mięso pokroić w kostke i podsmażyć osobno . Cebulkę usmażyć na brązowo, dodać posiekany czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe oraz wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, potem wieprzowinę a na końcu kurczaka, znowu podusić. Przed dodaniem kazdego gatunku mięsa poprzednie nalezy poddusić.  Około pół godziny przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami (kiełbasę). Przepisy kulinarne dotyczące cassoulet mówią, że zupę można dodatkowo zagęścić i doprawić- wszystko wedlug uznania.


clafouti z bananami i truskawkami

 clafouti

Składniki:
3 szt bananów
6 łyżek cukru
opakowanie cukru waniliowego
250 g truskawek
3 jajka
100 g masła
6 łyżek mąki
1 szklanka mleka
0,5 opakowania proszku do pieczenia
 
śmietanka waniliowa:
cukier trzcinowy (może być  kryształ)
śmietana 36%
laska wanilii

Roztopić w rondlu połowę masła.  W trakcie smażenia posypać je świeżo zmielonym pieprzem.  Banany pokroić  na kawałki i podsmażyć.
Roztopić drugą połowę masła. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Zrobić wgłębienie w mące i wbić do środka jajka, wlać mleko i masło. Zamieszać wszystko aż do uzyskania  jednolitej masy. Wlać ciasto do rondla z bananami i rozprowadzić je tak, żeby wypełniło puste przestrzenie między owocami. Dodać umyte wcześniej truskawki.
Ciasto powinno się piec przez 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 C.

śmietanka waniliowa :
Rozkroić laskę wanilii i wyskrobać z wnętrza czarne nasionka. Wrzucić je razem z cukrem do śmietany, zamieszać i spróbować.
Polać gorące kawałki ciasta.
 

vol au vent z kurczakiem

vol au vent

Skladniki:
ciasto: 30 dkg mąki pszennej, 25 dkg masła, 1 jajko, 2 żółtka, 3 łyżki śmietany, sól, 1 żółtko do posmarowania
nadzienie z mięsa drobiowego

Ciasto : mąkę przesiać, dodać masło w kawałkach i posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, żółtka, śmietanę, sól i wszystko zagnieść. Następnie  przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm . Przykładając do placka talerzyk wyciąć krążki. W dwóch plackach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie szerokości 4-5 cm . Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ułożyć na blaszce, każdy osobno i piec na złoty kolor 15-20 minut.
Vol au vent złożyć w całość : na całym spodzie kłaść pierścienie jeden na drugim. Ciasto zagrzać w piekarniku. Napełnić gorącym nadzieniem.
Podawać na okrągłym półmisku, przybrać zieleniną. Kroić na porcje szerokości 3-4 cm jak tort. Kto nie lubi mięsa ten może uzupełniać przepisy kulinarne na vol au vent o owoce lub warzywa.
 

tarta

tarta

Składniki:
30 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
- łyżka oliwy
3-4 dorodne pory
15-20 dag wędzonego boczku
1-2 łyżeczki magi
10 dag pikantnego sera
1,5 szklanki śmietany (18%)
2 jajka
gałka muszkatałowa
pieprz
sól

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj 2 łyżki wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki. Pory pokrój w talarki. Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop- tłuszcz wlej do rondla. Następnie  wrzuć pory, dodaj odrobinę wody, posól, przykryj i duś na średnim ogniu 12-15 minut. Po 10 minutach odkryj garnek, niech nadmiar wody odparuje. Zdejmij pory z ognia, dodaj usmażony boczek, przypraw. Odstaw do ostygnięcia.
Polewa: śmietanę wlej do miski, wbij jajka, dodaj 2 łyżki soli, szczyptę świeżo startej gałki muszkatałowej i ubij na jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą.
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę.Wyłóż na ciasto uduszone pory i pokryj polewą. Wstaw tartę do gorącego piekarnika (200°C). Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj jeszcze ok. 25 minut. 


żabie udka

 żabie udka
 
Składniki:
żabie udka,
masło,
czosnek,
pomidory,
pieprz, sól;

Żabie udka najpierw doprawić solą i pieprzem. Następnie podsmażyć na maśle, dodać pokrojony czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory (wyparzone i bez gniazd nasiennych). Na końcu dodać posiekaną pietruszkę i przyprawić do smaku. Lekko dusić w piekarniku.
To jeden z przepisów kulinarnych najczęsciej kojarzący się z Francją. Kto chce może uzupełnic go np o paprykę. Wówczas dodajemu ją razem z pomidorami.

Polityka Prywatnosci |