tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / przepisy_kulinarne_hiszpanow
-

Przepisy kulinarne Hiszpanów


 

paella

paella


paella
Składniki:
1 mały kurczak
4 łyżki oleju z oliwek
2-3 cebule
1 ząbek czosnku
1 strąk zielonej papryki
250 g pomidorów
3 łyżki masła
250 g świeżych małż
250 g pełnoziarnistego ryżu
0,5 l bulionu z kury
szafran
100 g czarnych oliwek
300 g ugotowanych krabów
sok z 1 cytryny
kilka listków szałwi sól,
pieprz, sproszkowana papryka

Mięso wymyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, sproszkowaną papryką oraz olejem i pozostawić na 2-3 godziny. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Pomidory umyć i poćwiartować. Rozgrzać masło i krótko smażyć na nim rozdrobnione mięso z kurczaka. Następnie mięso wyjąć i pozostawić do osuszenia. Do pozostałego na patelni tłuszczu dolać nieco wody i oderwać tłuszcz z dna patelni. W powstałym wywarze dusić cebulę, czosnek i paprykę. Małże dokładnie umyć szczoteczką. Ryż paellery lub patelni. Zagotować bulion, zalać nim ryż i mieszając zagotować na dużym ogniu. Patelnię zdjąć z ognia. Szafran rozpuścić w wodzie i wymieszać go z ryżem. Solą doprawić ryż do smaku. Jarzyny, pomidory i oliwki dodać do ryżu. Mięso kurczaka, małże i kraby równomiernie rozmieścić na ryżu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i wstawić  nie przykrytą patelnię z paellą. Przepisy kulinarne o tym nie wspominają, ale wybierając małże na paellę, należy sprawdzić, czy mają zamknięte muszle. Małże z otwartymi muszlami są zepsute.
 empanadillas

empanadillas


Skladniki:
Ciasto:
100 ml białego wytrawnego wina
po 25 g masła i smalcu
1/2 łyżeczki soli
300 g mąki
mąka do podsypania

Farsz:
250 g mielonego mięsa
1 cebula
0,5 strąka papryki
olej
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz


Wino i 100 ml wody podgrzać w rondlu, dodać smalec i masło. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i sól. Wymieszać. 2 łyżki maki wsypać do miski, włożyć ciasto, wyrabiać przez 10 min. Uformować kule, przykryć, odstawić na 2 godz. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebule, usmażyć. Dodać mięso i paprykę, oprószyć pieprzem i solą, dusić ok. 20 min, w połowie duszenia dodać koncentrat pomidorowy.
Stolnicę posypać mąka, rozwałkować na niej ciasto. Wyciąć koła o średnicy ok. 15 cm. Do każdego koła nakładać farsz, ciasto złożyć na pół, brzegi ścisnąć. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor, osączać na pergaminie.
 

natillas

natillas
Składniki:
1,5 l mleka,
6 zoltek,
6 czubatych lyzek cukru,
1 cytryna,
1 lyzka maki kukurydzianej,
1 lyzeczka cynamonu,
szczypta soli.

Utrzeć żółtka z 2 łyżkami cukru i mąką kukurydzianą. Bialka zachowac i wstawic do lodowki. Z cytryny zetrzeć na drobnej tarce wastwę skórki. Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru i skórką cytrynową. Gorace mleko powoli wlewać do ubitych żółtek. Następnie szybko i bez przerwy mieszać w jednym kierunku.
Wymieszana masę przelać do garnka i postawić na bardzo małym ogniu i bez przerwy mieszać (najlepiej drewnianą lyzka). Gdy na powierzchni
pojawi się piana przyspieszyć mieszanie. Po zniknieciu piany krem jest gotowy. Wylać krem na duży talerz lub rozlać do małych miseczek. Wstawić do lodówki na 3-4 godz.
Przed samym podaniem ubic piane z białek ze szczyptą soli. Do ubitej piany
dodac łyżeczkę cukru i jeszcze chwile ubijać. Krem przybrać pianć i posypać cynamonem lub czekoladą. Przepisy kulinarne pozostawiają dużą dowolność w kwestii przybrania deseru.
 

gazpacho

gazpacho

Składniki:
ogórek,
2-3 dojrzałe pomidory,
1/2 zielonej i żółtej papryki,
 cebula,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kromka białego chleba,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
ząbek czosnku.

Ogórek obrać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić wkostkę, 1/3 odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone. Przyprawić do smaku. Chociaż przepisy kulinarne o tym nie wspominają, do gazpacho czasmi dodaje się... jabłka.

Polityka Prywatnosci |