tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / przepisy_kulinarne_japonczykow
-


Przepisy kulinarne Japończyków


 




Składniki:
- zakwaszony ryż shari
- chrzan wasabi
- płatki surowej ryby

Uformuj w palcach porcję ryżu wielkości piłeczki do ping-ponga. Na lewej dłoni połóż płatek surowej ryby i delikatnie posmaruj chrzanem wasabi. Na rybę połóż kulkę ryżu i ostrożnie odwróć, tak aby ryba była u góry. Teraz uformuj rybę i ryż w podłużny wałeczek (kciukiem i palcem środkowym).Wedle uznania całość można owinąć lub przewiązać glonami nori. Sushi jest jednym z najpopularniejszych japońskich przepisów kulinarnych.
 








Składniki:
porcja ryżu
Tezu:
- 1 litr octu ryżowego
- 30 dag cukru
- 6 dag soli
- 1 łyżeczka bulionu dashi (lub pół kostki bulionu rybnego)

Tezu: wymieszaj wszystkie składniki (jeśli używasz bulionu rybnego-rozpuść go w odrobinie ciepłej wody).
Ryż: najpierw umyj go w zimnej wodzie i oczyść z niewyłuskanych ziarenek. Potem zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Następnie dobrze osącz. Zalej wodą (w proporcji 1:1,25).
Gotuj 20 minut pod przykryciem. Gotowy ryż pozostaw w garnku jeszcze przez 10 minut. Przełóż do szerokiego naczynia i delikatnie polej tezu (300 ml na 1 kg ryżu). Szybko i starannie wymieszaj, uważając, aby nie połamać ziaren. W czasie mieszania należy chłodzić ryż. Zimny ryż przełóż do innego garnka i zabezpiecz folią aluminiową. Nie wstawiać do lodówki!
 








Składniki:
krewetki, kalmary,
zielona papryka, bakłażan,
słodkie ziemniaki, ziemniaki, dynia japońska ,
grzyby shiitake, korzonki lotosu

Wszystki eskladniki pokroić w kawałki wielkości około 2 cm.
Przygotować ciasto do tempury- przygotowuje sie je jak ciasto naleśnikowe. Podgrzać olej roślinny w głębokiej patelni do temperatury około 171-177 stopni C.Zanurzać składniki w cieście i od razu wrzucać na gorący olej - smażyć na brązowy kolor. Odsączyć tempurę z nadmiaru oleju . Podawać gorące z tentsuyu (dip do tempury) lub solą. Często posypuje się startą rzodkwią - daikon. Jeśli ktoś nie lubi owoców morza to nie będzie grzechem przeciwko japońskim przepisom kulinarnym jeśli zamiast kalmarów użyje kurczaka czy ryby.


 



Składniki:
1 kurczak
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru,
1 łyżka posiekanego czosnku,
4 łyżki sosu sojowego,
4 łyżki mirinu,
2  łyżki cukru,
0,5 łyżeczki oleju sezamowego

Kurczka dzielimy na kawałki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Następnie smarujemy mięso i zwijamy kurczaka w folię. Wstawiamy do lodówki  przynajmniej godzinę. Następnie  kurczka kładziemy na nagrzanym grillu i pieczemy z obu stron, smarując marynatą.
Przepisy kulinarne na kurczaka teriyaki są chyba jednym z najlepszych sposobów przygotowania drobiu na sposób japoński.

Polityka Prywatnosci |