tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / przepisy_kulinarne_skandynawow
-

Przepisy kulinarne Skandynawów


 
karjalan  piirakka

karjalan  piirakka
 
Składniki:
1 kg mąki żytniej
woda
0,5 kg ryżu
mleko
masło
5 jaj

Zagnieść ciasto z  mąki żytniej i wody. Ryż zagotować na mleku a nastepnie wystudzić. Z ciasta wyciąć koła (dowolnej wielkości), następnie nałozyć na ciasto farsz. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i drobno posiekać dodając masło. Po ulepieniu pierogów należy posmarować je na wierzchu pastą z masła i z posiekanego jajka . Piec się je krótko i na dużym ogniu- aż do zezłocenia i uzyskania chrupiącej skórki. Pirogi karelskie sa jednym z najpopularniejszych fińskich przepisów kulinarnych na świecie.




kalakeitto

 kalakeitto
 
Składniki:
1 kg różnych morskich ryb,
50 dag ziemniaków,
2 łyżki mąki, pół szklanki słodkiej śmietanki,
8 kromek bułki,
5 dag masła,
szklanka mleka,
2 kieliszki białego wina,
cebula, 2 marchwie, pęczek natki pietruszki, zielony koper,
sól, pieprz

Zagotować 2 l wody . Posolić i dodać drobno pokrajoną marchew, całą cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystko  gotować 15 min. Następnie dodać obrane  ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrajoną na dzwonka rybę. Gotować do miękkości. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, zalać ją zimnym mlekiem i mieszać trzymając na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos. Wlać śmietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyjąć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podać jednocześnie na stół półmisek z rybą i zupę do popicia.



laks

 laks

Składniki:
łosoś;
świerzy imbir;
cebulka dymka;
olej arachidowy i słonecznikowy;
ciemny sos sojowy,
ryż,
przyprawy aromatyczne (np. zioła prowansalskie),
pietruszka.

Oskrobanego łososia nadciąć od strony skóry co 5 cm i  włożyć kawałki imbiru.  Gotować na parze 15- 25 minut. Dymkę obrać i pociąć w paski. Ugotowaną rybę obsypać pociętą dymką i polać niewielką ilością  olejeu arachidowego. Całość pokropić ciemnym sosem sojowym i podawać z ryżem  i z sosem do zamaczania ryby- zmieszac sos sojowy oraz chili. Osoby, które nie lubią ostrych poptraw nie muszą  się ściśle stosować do przepisów kulinarnych. Łosoś równie dobrze smakuje podawany np. z sosem czosnkowym. Norwegowie z pewnoscią się nie obrażą.
 

gravlax

gravlax

Składniki:
2 surowe płaty łososia,
2 łyżki soli,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu,
1 łyżka aromatycznej wódki,
1 pęczek koperku.

sos:
2 łyżki oliwy,
łyżka soku z cytryny,
łyżka musztardy,
1/2 łyżeczki maggi,
1/2 łyżeczki miodu,
koperek
sól

Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Łososia polać wódką a następnie posypać zrobioną mieszanką. Koperek posiekać i posypać płaty łososia. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny obciążając całość czymś ciężkim.
Po upływie doby wyjąć z folii, zebrać nożem koperek i pokroić na plastry. Chociaż przepisy kulinarne o tym nie mówią, warto dodać, że tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje podawany z białym pszennym pieczywem.

Polityka Prywatnosci |