tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_fast_foody
-

Przepisy kulinarne: Fast foody




hamburger

 hamburger
Składniki:
4 bułki,
4 liście sałaty
obrana i pokrojona w krążki cebula
piastry ogórka i pomidora
keczup lub musztarda

kotlet:
40 dag chudej mielonej wołowiny
mała cebula (obrana i drobno posiekana)
jajo
łyżka oliwy
pół łyżeczki przyprawy do zup,
sól, pieprz


kotlet: wymieszać mięso z cebulą, jajem,  przyprawą do zup oraz solą i pieprzem. Dokładnie wyróbić  i ulepić 4 okrągłe, płaskie kotlety. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmaż kotlety po 6 minut z każdej strony
Bułki przekrój na połówki, na spodzie każdej połóż kolejno: liść sałaty, usmażony hamburger, krążki cebuli, trochę keczupu (musztardy), plasterek ogórka i pomidora. To wszystko przykryj górną częścią bułki.
Przepisy kulinarne na hamburgery to sztandarowe "kulinarne zaplecze" amerykańkich barów oraz miedzynarodowych sieci takich jak McDonald.


pizza

 pizza

Składniki:
owoce, warzywa, mięso, owoce morza, ser

ciasto:
1/2 kg mąki
1 torebka drożdży instant
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody ciepłej

Wysypac makę na stolnicę. Uformowac górke a nasyępnie zrobić wgłębienie. Do środka wlać ciepłą wodę oraz drożdze i sól. Całość wyrobić. Nastepnie dodać oliwę i wyrabiać do  czasu, aż cała oliwa zostanie wchłonięta. Odstawić ciasto w ciepłem miejsce aby wyrosło. następnie wyjąć ciasto, oprószyć mąkż i uformować placek (zależnie od upodobań cienki lub gruby). Następnie położyć dodatki. Całość pozypac serem. Piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Przepis ten jest jednym z najprostszych przepisów kulinarnych na to bardzo popularne danie. Jego urok tkwi w tym, że każdy może dodać do pizzy to co lubi.
 

kebab po polsku

kebab po polsku

kebab turecki
Składniki:
800 kurczaka,
2 ogórki,
2 pomidory,
1 cebula,
opakowanie chlebków pita,
kefir, ketchup, olej,
opakowanie sera feta
czosnek, zioła prowansalskie, koperek,
przyprawa do kurczaka.

Mięso pokroić w cienkie paseczki (ok. 1 cm szerokości, 0,5 cm grubości i 3 cm długie), następnie do misy wrzucić pokrojone mięso, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kurczaka- pozostawić na 4 godziny. W tym czasie do kefiru dodać posiekany koperek, zioła prowansalskie i czosnek. Drugi sos robimy z ketchupu i dodajemy paprykę chilli lub pieprz. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki, tak samo kroimy pomidory. Cebulę kroimy w półtalark, zaś fetę w kostkę Zamarynowane mięso pieczemy na grillu przypiekając dość mocno. Pod koniec pieczenia na grilla dajemy chlebek-bułki pita po uprzednim rozcięciu i otwarciu kieszonki. Zewnętrzną stronę bułek skrapiamy wodą. Po upieczeniu jedną wewnętrzną stronę bułki smarujemy sosem czosnkowym a drugą ketchupowym. Wkładamy upieczone mięso i pokrojone warzywa. Po jednej warstwie przelać trochę sosami i nałożyć kolejną warstwe. Znowu przelać i na wierzch nałożć mięso i fetę.
Przepisy kulinarne na kebaba sa bardzo róznorodne. Polskie bary i restauracje odeszły od tradycyjnego kebaba i serwuje się go z kurczakiem i chlepkiem pita. Tradycyjny turecki kebeb przedstawiony został na zdjęciu obok.
 

tortilla

tortilla
Składniki:
mięso z kurczaka,
pomidory,
ogórki,
kukurydza konserwowa,
oliwki
feta
ciasto:
2 szklanki maki kukurydzianej,
1 szklanka maki zwyklej,
1 lyzeczka soli,
1 lyzeczka masla,
4 lyzki oliwy,
ok.1/3 szklanki wody.


ciasto: Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, zagnieść tak aby powstała jednolita, zwarta masa. Uformować kulę ,owinąc ją w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Z ciasta uformować placki a następnie posmarować je z obu stron oliwą i piec na blaszce aż do zarumienienia się. Jeśli nie maci czasu na zrobienie placków- po prostu je kupcie.
Kurczaka upiec na grillu i pokroić na małe kawałeczki. Warzywa umyć i pokroić w plasterki- to samo zrobić z oliwkami. Fetę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać kukurydzę. Można dołaczyc sos- przepis na sosy czosnkowy i ostry znajduje sie w przepisie na kebaba.

Polityka Prywatnosci |