tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_grill
-

Przepisy kulinarne: grill



Grillowana karkówka

 karkówka z grilla
Składniki:
2-2,5 kg schabu karkowego;
marynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego tłoczenia), szklanka czerwonego wytrawnego wina, przyprawa do mięsa grillowanego .

Marynata: W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, całe opakowanie przyprawy na grill. Wkładamy mięso (pokrojone w kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem) i obtaczamy je w powstałym sosie, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu  na minimum  godzinę. Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem. Pieczemy kilkanaście minut po każdej stronie, podlewając podczas pieczenia marynatą. Jak widać, przepisy kulinarne na dania z grila nie są skomplikowane.
 
szaszłyk

szaszłyk
 Składniki:
50 dag schabu, 50 dag boczku, 4 cebulki, 2 duże papryki, przyprawy: curry, maggi, jarzynka, sól, oliwa, pieprz, kieliszek octu do skropienia. Można dodać jabłka lub warzywa.

Schab i boczek pokroić w cienkie plastry i przekroić na pół w zależności od grubości mięsa - powinny być nieduże kawałki. Rozłożyć na stole jeden kawałek koło drugiego i doprawić przyprawami: curry, maggi, jarzynką, solą, pieprzem i skropić octem. Wszystko zebrać do miski i wlać oliwę, dobrze wymieszać. Zostawić na 24 godziny w lodówce. Pokroić na kawałki paprykę, a cebulkę na plasterki, nadziewać na przemian schab, cebulkę, boczek, paprykę. Gdyby kawałki mięsa były za duże, to można je złożyć lub przekroić. Piec na grillu, aż będą miękkie.

grillowane ziemniaki z boczkiem

 grillowane ziemniaki

Składniki:
10 średnich ziemniaków [porcja na 3 osoby], 10 plastrów wędzonego boczku

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 15-20 min. Lekko ostudzić a następnie każdy ziemniak owinąć  kawałkiem boczku. Ziemniaki zawijać pojedynczo  w folię alumininiową - w ten sposób są gotowe do pieczenia na grilu. Ziemniaki potrzebują ok. 25-30 minut, aby dopiekły sie a boczek wokół nich stał się chrupiący. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na warzywa z boczkiem. Smakosze zamiast ziemniaków mogą wziąć np. paprykę.
  łosoś z grilla  

łosoś grillowany
 
1/2 kg łososia
2 łyżeczki masła
1 cytryna
świeża bazylia
przyprawy do ryb
koperek

Łososia myjemy i posypujemy przyprawami do ryb, bazylią oraz skrapiamy cytryną (1/2). Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Następnie kładziemy na łososia masło - w kilku miejscach po pół łyżeczki do herbaty i tak przygotowaną rybkę wkładnamy do rękawa lub prosto na ruszt. Temperatura na grillu musi być wysoka-około 180 stopni. Następnie pieczemy łososia około 20 min. Podajemy z cytryną lub koperkiem.

kurczak z grilla

 kurczak z grilla

Składniki:
Filet z kurczaka,tarty żółty ser,oliwki, sos meksykański w słoiczku, tabasco, sól, pieprz.

Kurczak z grila to jeden z najpopularniejszych przepisów kulinarnych na potrawy grilowane. Filet z kurczaka opłukać zimną wodą, dokładnie wysuszyć i lekko roztłuc. Przyprawić solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso położyć na grillu. Kiedy mięso jest już prawie upieczone, pozypujemy je żółtym sera, na to warstwę oliwek i znów ser. Sos meksykański doprawiamy do smaku tabasco. Kurczaka podajemy polanego sosem. Doskonałym dodatkiem będzie ciabatta lub bagietka. Jelsi ktoś nie lubi sera i oliwek nie musi ich stosować.
Podawac najlepiej z grillowanym pieczywem.

Polityka Prywatnosci |