tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_polska
-

Przepisy kulinarne: Polska


 bigos  Polskie przepisy kulinarne na tle krajów sąsiednich  charakteryzują się ogromnym pomieszaniem "stylów". W dużej mierze jest to związane z naszą historią. Długie okresy rozbiorów sprawiły, że w naszej kuchni zadomowiły się przepisy z Rosji, Austrii i Prus. Na polską kuchnię duży wpływ miała również liczna społeczność żydowska.
Wiadomo, że "klasyczna" polska kuchnia była bardzo ostra. Nasze przepisy kulinarne obfitowały w dużą ilość przypraw, np. gałki muszkatałowej  i pieprzu. Bardzo możliwe, że ich zwiększone używanie spowodowane było po prostu koniecznością zabicia zapachu nieświeżego mięsa. Z drugiej jednak strony Polska utrzymywła dość intensywne kontakty z krajami Orientu.
Wspólczesna kuchnia polska powraca do korzeni, coraz popularniejsze stają się dania regionalne. Należy jednak pamiętać, że jest to jednocześnie kuchnia szalenie zróznicowana. nawet znane ruskie pierogi inaczej smakują w Poznaniu a inaczej w Olsztynie.

Najważniejsze przepisy kulinarne

 pierogi   Nasze przepisy kulinarne obfitują w dania z mięsa. Jes to związane z klimatem, w którym mieszkamy. Łato to zauwazyć- w lato spora część Polaków nieświadomie zmniejsza spożycie mięsa na korzyśc warzyw i owoców. Ponadto niekwestionowanym królem na naszych stołach jest... ziemniak. Nie jest to związane z jego walorami smakowymi ( chociaż dobrze przyrządzone ziemniaki mogą być wykwintnym daniem), lecz z latami panowamia komunizmu. Ziemniaki stosowano wówczas jako tzw. "zapychacz".
Do najwazniejszych polskich przepisów można zaliczyć biały barszcz, barsz czerwony , rosół z kury. Na całym świcie znana jest polska golonka do której (czeskim zwyczajem) stawia się piwo. Ponadto tradycyjne polskie dania: bigos, kapuśniak i ogórkowa. Nie do przełknięcia dla większości europejczyków, u nas mają się całkiem nieźle.
Polityka Prywatnosci |