tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_polska / polskie_ciasta
-

Polskie ciasta


 sernik
Sernik

Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.

Masa:
80 dkg sera twarogowego,
25 dkg cukru pudru,
15 dkg masła lub margaryny,
100 ml śmietany,
6 - 8 żółtek,
5 dkg rodzynków,
8 dkg orzechów włoskich bez łupin,
5 dkg fig,
5 dkg kawy naturalnej,
skórka pomarańczowa,
olejek cytrynowy do smaku,
proszek do pieczenia.

Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, połączyć z utartymi z cukrem żółtkami, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie rozwałkować, ułożyć na blasze, upiec na jasnozłoty kolor. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć ze zmielonym serem, śmietaną, orzechami, opłukanymi rodzynkami, drobno pokrajanymi figami, proszkiem do pieczenia, startą skórką pomarańczową, olejkiem i zmieloną kawą. Przełożyć na przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
 
Szarlotka

Składniki:
50 dkg (2.5 szkl.) mąki,
0.5 szkl. gęstej śmietany,
10 dkg margaryny,
4 żółtka,
25 dkg (1 szkl.) cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kg jabłek,
2 - 3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.

To jeden z prostszych przepisów kulinarnych. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, śmietaną i żółtkami. Zagnieść ciasto i ostudzić je, przetrzymując przez 30 - 60 min. w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, ułożyć na blasze i równomiernie posypać  kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec nie dłużej niż 45 min. w średnio gorącym piekarniku.
 szarlotka
 baba Baba

Składniki:
50 dkg mąki (2.5 szkl.),
13 dkg margaryny,
15 dkg cukru (8 łyżek),
5 żółtek,
6 dkg drożdży,
szklanka mleka,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do formy
owoce do dekoracji

Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, tak aby nie powstały grudk. Gdy przestygnie połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec ok. godziny w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu przybrać owocami. Baba należy do tradycyjnych polskich przepisów kulinarnych.
Ciasto drożdżowe

Składniki:
40 dkg (2 szkl.) mąki,
25 dkg (1 szkl.),
cukru,
0.5 szkl. mleka,
13 dkg margaryny,
3 jaja,
7 dkg drożdży,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do formy.

 Do drożdży dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki rozetrzeć je i rozpuścić w letnim mleku, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posiekać tłuszcz z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę i zanurzyć w misce z zimną wodą. Po ok. 15 min., gdy ciasto wypłynę, wyjąć je z wody, dodać cukier, cukier waniliowy, odrobinę mąki do wyrobienia i wyrobić. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30 - 40 min. w średnio gorącym piekarniku.
 ciasto drożdżowe
  Makowiec

Składniki:
20 dkg zmielonego na sucho maku,
25 dkg masła,
5 jaj,
25 dkg mąki pszennej,
1 szkl. mleka,
1.5 paczki (małej) proszku do pieczenia,
5 dkg rodzynek,
25 dkg cukru.

Masło utrzeć w makutrze. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę i połączyć z masłem. Ucierając wszystko razem stopniowo dodawać,  na przemian przesianą mąkę i mleko. Na koniec dodać przesiany proszek do pieczenia i mak. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pianę z białek i opłukane rodzynki. Po delikatnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto nałożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę o wysokich brzegach. Piec w temp. ok. 200°C. Ten przepis kulinarny mimo, że pracochłonny, daje smakowite efekty.


Polityka Prywatnosci |