tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_polska / polskie_dania_z_miesa
-

Polskie dania z mięsa


 Golonka gotowana

 golonka

Składniki:
4 średnie golonki,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 mały seler,
2 cebule,
2 - 3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
sól.

Golonka to królowa polskich przepisów kulinarnych. Aby  przyrządzić golonkę należy ją oczyścić i dokładnie umyć. Zalać wrzącą, osoloną wodą, przykryć i gotować 20 min. na każde 50 dkg mięsa na małym ogniu. Włożyć obrane, opłukane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i gotować jeszcze 20 min. Golonki wyjąć i podawać z  chrzanem lub kiszoną kapustą.
Gulasz

gulasz

Składniki:
1 kg mięsa bez kości,
2 łyżki smalcu,
3 cebule,
1 łyżka mąki,
4 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
7 ziaren ziela angielskiego,
sól,
pieprz.

Umyte mięso pokroić w kostkę, posypać solą i mąką. Na patelni rozgrzać smalec i na gorącym tłuszczu smażyć mięso ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Łyżką cedzakową przełożyć mięso do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i posiekaną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Połączyć w rondlu z mięsem, skropić wodą i na małym ogniu dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przyprawy i ewentualnie małą ilość zimnej wody wymieszanej z łyżeczką maki. Dopuszcza się wariacje w ramach przepisów kulinarnych dotyczących gulaszów.  Doprawiamy i podajemy wedle własnego uznania, chociaz nie nalezy stosowac zbyt intensywnych przypraw np. bazylii. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami i surówkami.
 Kotlety mielone

kotlety mielone

Składniki:
30 dkg wieprzowiny bez kości,
10 dkg wołowiny bez kości,
6-8 dkg bułki czerstwej,
6-8 dkg cebuli, jajko,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia,
sól,
pieprz do smaku.

 To jeden z najpopularniejszych przepisów kulinarnych na dania z mięsa- głównie wieprzowego. Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć razem z mięsem oraz obraną i opłukaną cebulą, połączyć z jajkiem, doprawić. Następnie podzielić na porcje, formować w bułce tartej owalne kotlety, kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, obrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami.
 Kotlet schabowy

kotlet schabowy

Składniki:
50 dag schabu bez kości
1,5 łyżki mąki
1-2 jaja
1/4 szklanki tartej bułki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Schab umyć, pokrajać na plastry i zbić tłuczkiem w cienkie plastry. Nasypać mąki na talerzyk, wymieszać ją z pieprzem. Poprószyć kotlety solą, obtoczyć w mące, następnie maczać w rozbitym jajku i obtaczać w bułce tartej. Każdy przygotowany kotlet przycisnąć nożem lub łopatką. Smażyć z obu stron kładąc na patelnię z rozgrzanym smalcem. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do piekarnika, lub przełożyć do niedużego garnka, przykryć i chwilę poddusić na bardzo małym gazie, żeby doszły.
 Kaczka pieczona

pieczona kaczka

Składniki:
Kaczka,
marynata do mięsa,
20 dag słoniny,
podróbki z tuszki,
mleko,
10 dag bułki,
15 dag szynki wędzonej,
2 żółtka,
natka pietruszki,
15 dag cebuli,
tłuszcz,
3/4 szklanki śmietanki,
sól,
pieprz,
cukier,
tymianek,
majeranek,

Kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami. Wymieszać z żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Polac sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.

Polityka Prywatnosci |