tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_polska / polskie_dania_z_ryb
-

Polskie dania z ryb


  Koreczki śledziowe

koreczki śledziowe na chlebie
Składniki:
8 filetów śledziowych (matiasy),
3 strąki marynowanej papryki,
słoik majonezu niskotłuszczowego,
2 łyżki sparzonego zmielonego szpinaku,
kilka liści sałaty,
sok z cytryny,
cukier,
sól.

To jeden z najpopularniejszcyh przepisów kulinarnych na dania ze śledzia. Przygotuj filety śledziowe: dokładnie je umyj (jeśli są zbyt słone, krótko wymocz), potem osusz. Na każdym połóż pasek papryki (szerokości fileta). Zroluj, a następnie zepnij wykałaczkami.
Przygotowane koreczki ułóż na wąskim półmisku lub okrągłym talerzu. Udekoruj liśćmi sałaty.
Teraz przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na mniej więcej 10 min. w chłodne miejsce, by sos nabrał smaku.
Schłodzony sos przełóż na półmisek, wlej go w "miseczkę" z liścia sałaty albo podaj go osobno, w sosjerce.
 Rolmopsy

rolmopsy

Składniki:
8 płatów śledziowych,
8 małych korniszonów,
2 cebule,
łyżka musztardy,
łyżka kaparów,
sok z 3 cytryn,
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
kilka gałązek natki pietruszki,
szczypta cukru,
pieprz mielony,
Do dekoracji:
koperek
czerwona kapusta,

Płaty śledziowe wymocz, aby pozbyć sie soli.
Cebule obierz, jedną pokrój w talarki, drugą posiekaj, po czym wymieszaj z musztardą i szczyptą pieprzu. Mieszanką smaruj płaty śledziowe, na środku układaj korniszony. Zwiń ruloniki, zepnij wykałaczkami.
Sok z cytryny zagotuj z taką samą ilością wody, talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i szczyptą cukru. Śledzie ułóż w słoju, zalej wystudzoną zalewą i odstaw w chłodne miejsce. Marynuj 2-3 dni.
 Karp smażony

karp smażony

Składniki:
1.5 kg karpia,
3 cebule,
płaska łyżka mąki,
olej,
sól.
Do dekoracji:
cytryna.

Przepisy kulinarne na smażonego karpia są co prawda mało popularne, ale ze względu na ich efekt- warte przedstawienia. Karpia pokrój w dzwonka, posól i włóż do naczynia. Na wierzchu ułóż cebulę pokrojoną w plastry, przykryj i wstaw do lodówki. Po 2 - 3 h wyjmij rybę z naczynia i usuń cebulę. Na osobnym talerzu wysyp mąkę, obtocz w niej rybę i smaż na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor.
 Leszcz po polsku

Leszcz smażony

Składniki:
Kilogram leszcza,
25 dkg włoszczyzny,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 dkg masła lub margaryny,
2 dkg mąki,
5 dkg migdałów,
5 dkg rodzynków,
4 dkg piernika,
sól,
pieprz,
cukier, papryka i pomidory do dekoracji

Rybę umyć, pokroić na porcje, włożyć do wywaru z warzyw, posolić, ugotować, rybę wyjąć, wywar przecedzić. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimny wywar (200 ml) wymieszany z winem szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, włożyć do sosu razem z rybą, opłukanymi rodzynkami, startym piernikiem i przyprawami, zabarwić karmelem, dusić, 6-8 minut na małym ogniu.
 Okoń zapiekany z ziemniakami

Okoń smażony
Składniki:
3/4 kg okonia,
1/2 szkl. oliwy,
1 cytryna,
4 czarne oliwki,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki,
3 ziemniaki,
1 1/2 łyżeczki soli,
pieprz.

Okoń jest bardzo smaczą rybą. Przepisy kulinarne na dania z okonia są wykorzystywane  bardzo często. Żaroodporny półmisek  wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć, posolić, ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach. Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość ok. 0.5 cm i na długość 5 cm. W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny, skórką do góry. W miejsce oczu włożyć po oliwce. Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i nać pietruszki. Rybę polać oliwą, z boku nalać 1 szklankę wrzątku. Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika (około 175°C). Zapiekać przez około pół godziny. Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem. Podawać tuż po przygotowaniu.
Polityka Prywatnosci |