tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_polska / polskie_surowki
-

Polskie surówki i sałatki


  Mizeria

mizeria
Składniki:
0.5 kg ogórków,
100 ml śmietany (gęstej),
koperek,
sól,
pieprz,
cukier i sok z cytryny do smaku.

To jeden z najprostszych przepisów kulinarnych na sałatki. Ogórki umyć, obrać, opłukać, pokroić w plasterki, ułożyć na talerzykach, polać doprawioną śmietaną, posypać posiekanym koperkiem.
 Colesław po polsku

sałatka colesław

Składniki:
40 dkg białej kapusty (lub pekińskiej),
kilka gałązek koperku,
3 łyżki oleju,
1.5 łyżki octu winnego,
łyżeczka musztardy,
mielona papryka,
sól,
pieprz.

Przepisów kulinarnych na sałatki typu colesław jest wiele. ten jest jednym z najlepszych.. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Włożyć do miski, lekko posypać solą, wymieszać. Musztardę wymieszać z olejem, octem winnym, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Koperek umyć, posiekać. Kapustę włożyć do salaterki, polać sosem, posypać koperkiem, wymieszać.
 Sałatka z marchwi

sałatka z marchewki
Składniki:
30 dkg marchwi,
żółtko,
2 dkg masła,
ocet,
sól,
pieprz,
pietruszka

 Ugotować do miękkości marchewki w dużej ilości wody. Po ugotowaniu wyjąć je z wody i zupełnie ostudzić, po czym pokrajać na kawałeczki lub zetrzeć (przepysy kulinarne z marchwią często zostawiają taką dowolność) i włożyć do salaterki. Rozetrzeć jedno ugotowane żółtko z łyżką masła, dodać ocet, sól i pieprz do smaku. Sosem polać marchew. Dodać posiekaną pietruszkę.
 Ratatuja

ratatuja

Składniki:
bakłażan,
 cukinia,
3 pomidory,
2 cebule,
po 1 papryce czerwonej oraz żółtej i zielonej,
1/2 szklanki oliwy,
1 łyżeczka oregano,
sól,
pieprz.

 Warzywa umyj i odsącz. Bakłażan pokrój w drobne kostki, posyp solą, pozostaw na 15 min. Następnie pokrój w koste uprzednio umytą i osuszoną cukinie. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz, pokrój na cząstki i oczyść z pestek. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę obsmaż na oliwie, dodaj paprykę, a następnie cukinię, pomidory i bakłażan. Duś do miękkości (10 - 15 min.). Całość przypraw solą, pieprzem i oregano.

  Sałatka owocowa

sałatka owocowa

Składniki:
Owoce (pomarańcza,
mandarynka,
ananas,
kiwi,
winogrono,
truskawki,
jabłka),
cukier.

Przepisy kulinarne na sałatki owocowe charakteryzuja się nie tylkoprostotą. Ich efekt jest również przyjemny dla oka.
Owoce umyć, obrać, pokroić w cząstki i plasterki, przemieszać, polać sokiem z użytych owoców, ewentualnie dosłodzić do smaku. Przepis kulinarny można uzupełnić sokiem z cytryny- dla smaku.

Polityka Prywatnosci |