tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_polska / przepisy_swiateczne
-

Przepisy Świąteczne


Bożonarodzeniowe przepisy kulinarne

 choinka Polska może poszczycić się wyjątkowo szeroką gamą przepisów kulinarnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Zdecydowanie te najbardziej charakterystyczne są wykorzystywane w przygotowywaniu dań wigilijnych. Inaczej, niż w większości krajów, polska wigilia ma charakter jarski. Mimo, że Kościół zniósł w Polsce wigilijny post, to bezmięsne dania ciągle odgrywają główną rolę w świętowaniu Bożego Narodzenia.
Na wigilijnym stole musi znaleźc się 12 potraw. Jedni spierają się czy ich ilość wywodzi się od ilości apostołów czy też miesięcy w roku- bardziej prawdopodbna jest pierwsza wersja. Niewątpliwie najważniejszym daniem przygotowywanym na Wigilię jest karp. W Polsce ta królewska ryba jest przyrządzana według przepisu kulinarnego nakazującego umieszczenie jej w galarecie. Następny w kolejnosci jest czerwony barszczyk (najczęściej z uszkami). Często na wygilinym stole gości również bezmięsny bigos. Obowiązkowym daniem w niemal całej Polsce jest także kapusta z grzybami oraz zupa grzybowa.
Ze słodkości najczęściej spotykamy makowce (chociaż nie uważa się ich za danie "tradycyjne") oraz kutię- ciasto z makiem, rodzynkami, czasmi daktylami i miodem.
Pierwszego i drugiego dnia świąt panuje już kulinarna dowolność. Wówczas na stoły podawane są mięsa. Najczęściej są to szynki- faszerowane, lub nie. Równie często zdarzają się pieczone kaczki (obowiązkowo nadziewane).

Przepisy kulinarne na Wielkanoc


 kurczaczek wielkanocny Wielkanoc to, jeśli chodzi o przepisy kulinarne, słodkie święto. Bożonarodzeniowe mięsa zostają na wiosne zastapione ciastami. Oprócz tego na stole królują wszelkie potrawy z jajek z pisankami na czele. Do najpopularniejszch przepisów tego okresu należą baby. Bardzo charekterystyczna jest również pascha- słodkie ciasto z sera, rodzynów i innych bakalii. Często na stołach widzi się również zajączka- tyle tylko, że nie czekoladowego a pieczonego. Poza tym gospodynie domowe przygotowuja zupy- głównie żurek, czasmi chłodnik (obowiązkowo z kawałkami gotowanych jaj).
Polityka Prywatnosci |