tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_przekaski
-

Przepisy kulinarne: przekąski






precelki z sezamem

 precle z sezamem

Składniki:
1 jajko
5 dag masła
szklanka mąki
szczypta cukru
2 łyżki gęstej śmietany  
sezam

Najpierw z mąki, masła, żółtka, śmietany i cukru zagnieć ciasto i dobrze je wyrób. Wstaw je na kilka godzin do lodówki. Z ochłodzonego ciasta tocz wałeczki o średnicy około 0,5 cm, co drugi smaruj rozbełtanym białkiem i formuj precelki, skręcając wałeczek posmarowany z nieposmarowanym.
Precelki ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do gorącego piekarnika (1 ok. 200 stopni C) i posyp sezamem. Piecz około 15 minut- aż do zarymienienia. Z blachy zdejmować po ostudzeniu.
 Frytki bananowe

frytki bananowe
 
Składniki:
6 bananów,
1 szkl. soku z cytryny,
1/2 szkl. cukru pudru,
olej do glebokiego smażenia.

Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki. Zalać je sokiem cytrynowym i moczyć przez 15 min., opłukać i osuszyć na ściereczce. W głebokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je aż staną się ciemnozłote i chrupkie. Osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące lub zimne.
Przepisy kulinarne na smażone banany wymagają, aby smażyc tzw. banany krótkie- specjalnie do tego przeznaczone.
 jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane
 
Składniki:
8 jajek
40 dag pieczarek
1 cebula
pęczek szczypiorek
1-2 łyżki masła
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zdjąć skorupkę, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Pieczarki i cebulę obrać, umyć drobniutko posiekać, udusić na maśle, (sos musi całkowicie odparować) dodać sól i pieprz, poczekać aż wystygną. Pieczarki i cebulę można lekko zmiksować. Wymieszać żółtka z masą pieczarkowo cebulową, dodać posiekany szczypiorek i ewentualnie dosolić do smaku. Masą napełniać połówki białek. Często modyfikuje się przepisy kulinarne na jajka faszerowane wprowadzając majonezowy dressing.
 Grzanki z pieczarkami

grzanki z pieczarkami
 
12 kromek bułki
2,5 łyżki margaryny,
25 dag pieczarek
mała cebula
łyżka mąki
jajo
2-3 łyżki śmietany
3 dag sera szwajcarskiego
sól
pieprz

Obraną ze skórki bułkę pokroić na kromki grubości 1 cm. Spód każdej kromki posmarować cienko margaryną. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, dokładnie opłukać,obrać ze skórki i pokrajać w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Następnie włożyć na rozgrzany tłuszcz i usmażyć na złoto. Dodać pieczarki; lekko posolić, wlać kilka łyżek wody, dusić 20 min. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Pieczarki zdjąć z ognia, oprószyć mąka, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z rozmieszanym jajem. Chwilę ogrzewać, ciągle mieszając, następnie trochę ochłodzić. Na grzanki, ułożone posmarowaną stroną na blasze, nakładać z wierzchu pieczarki i posypać  utartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 min. Podawać na gorąco.

Polityka Prywatnosci |