tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_przyjecie
-

Przepisy kulinarne: przyjęcie


 sałatka grecka 

sałatka grecka
20 dag sera typu feta
4 pomidory
2 świeże ogórki
mały słoiczek czarnych oliwek (bez pestek)
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
pieprz
bazylia suszona
listki świeżej bazyli

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na cząstki. Ogórki dobrze umyć, osuszyć, pokroić ze skórką na półplasterki. Ser rozdrobnić. Oliwę wymieszać z octem winnym i pieprzem na jednolity sos. W salaterce ułożyć pomidory, ogórki, ser oraz oliwki. Składniki przyprawić suszoną bazylią. Na koniec polać sosem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Przepisy kulinarne na sałatki są jednymi z najbardziej nadających się na przyjęcia.
 
sałatka ogrodowa

sałatka ogrodowa
4-5 mięsistych twardych pomidorów, 4-5 białych lub czerwonych cebul ,
2-3 ogórki sałatkowe,
2 pęczki szczypiorku,
2-3 strąki papryki w różnych kolorach, 15 dag bryndzy lub fety, pęczek pietruszki,
słoiczek majonezu,
słoiczek sosu tatarskiego,
oliwa,
sok z cytryny lub ocet winny,
cukier, pieprz, sól


Przygotować szklane naczynie o średnicy ok. 20 cm. Pokroić warzywa: pomidory - na cząstki lub na plasterki, cebulę - w kostkę, obrane ogórki - w półplasterki, paprykę - w paski lub grubą kostkę, szczypior - bardzo drobno. W szklanym naczyniu ułożyć produkty warstwami. Posypać warzywa pokruszoną bryndzą lub fetą, posiekaną pietruszką i ustawić naczynie na stole na jakimś podwyższeniu. Wokół surówki ustawić sosjerki lub miseczki z majonezem, sosem tatarskim, dzbanuszki z oliwą i sokiem z cytryny albo octem winnym oraz przyprawy.
 

terryna

terryna
Po 50 dag mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego,
20 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej, szklanka śmietanki 30%,
2 jaja,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kminku,
sól, pieprz.

Mięso i drobno pokrojoną wątróbkę zmiksować ze śmietaną, jajami i przyprawami. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę mięsną przełożyć do formy, przykryć formą aluminiową i piec w kąpieli wodnej 90 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Terrynę ostudzić i włożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry i przybrać zieleniną. podawać z piklami i chrzanem. Terryna to jeden z mniej znanych w Polsce przepisów kulinarnych. Warto go jednak przygotować, gdyż terryna wspaniale smakuje np. z czarnymi oliwkami.
 
satay  ze skrzydełek kurczaka

satay ze skrzydełek kurczaka

satay ze skrzydełek kurczaka

Składniki:
900 g skrzydełek z kurczaka
3/4 szklanki ostrego sosu satay

 sos satay
3/4 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki wody
2 łyżki brązowego cukru
1/8 łyżeczki proszku chili,
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka startej cebuli
2 łyżki prażonego ziarna sezamowego
bambusowe patyczki do nabijania

Skrzydełka umyć i osuszyć.
Pazurki odciąć, przecinając w stawie i wyrzucić.
Włożyć wszystkie skrzydełka do miski, polać sosem satay i wymieszać.
Marynować pod przykryciem w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Skrzydełka ułożyć na ruszcie spodem do góry, pod ruszt wsunąć wyłożoną folią blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Skrzydełka posmarować marynatą, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność.
Piec dalsze 20 minut. Ponownie posmarować marynatą, zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować 1 łyżką świeżego sosu satay, aby wzmocnić smak. Ułożyć na półmisku, podawać na gorąco jako przekąskę.
Przyrządzić sos, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki w rondlu.
Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Schłodzić.

 

krewetki  w sosie czosnkowym

krewetki w socie czosnkowym
Składniki:
8 krewetek z zalewy
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
pęczek natki
sok i skórka starta z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:

Krewetki opłukać z zalewy i osuszyć. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażyć krewetki ok. 5 minut. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Do krewetek na patelni wlać sok z cytryny oraz dodać natkę i czosnek. Chwilę dusić mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu umieścić krewetki polane sosem. Doskonałe z pieczywem czosnkowym oraz z sałatką z sosem winegret i z wytrawnym winem. Przepisy kulinarne z krewetkami w tle są łatwe do przygotowania. Dodatkowo pozwolą Ci wywrzeć wrażenie na gościach.

Polityka Prywatnosci |