tu jesteś: główna / przepisy_salatki
-

Przepisy kulinarne: sałatki


 
Sałatka libańska - Tabule

Składniki:
1 opakowanie kaszki kus-kus
1 średni ogórek
5 dojrzałych pomidorów
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 mała cebula czerwona
1/2 szkl. oliwy z oliwek
1 cytryna
sól
pieprz

Kus-kus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski. Polać oliwą. Wymieszać tak, by kus-kus nie był posklejany . Pomidory, ogórka i cebulę pokroić w dość małą kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać. Wszystko dodać do kus-kusu. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie przemieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
W prawdziwie libańskiej wersji tabule, oprócz szczypiorku i natki dodawana jest świeża , pokrojona mięta.


 Sałatka jarzynowa

Składniki:
1 średni korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
5 średnich marchewek
4 średnie ziemniaki
puszka groszku konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
3 ogórki kiszone
1 średnia cebula
2 jajka
2-3 łyżki majonezu
1 mała łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Pietruszkę, seler, marchew i ziemniaki dokładnie umyć - nie obierać. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować aż do miękkości. Ziemniaki warto ułożyć na wierzchu naczynia, gdyż gotują się szybciej niż warzywa korzeniowe i być może trzeba będzie je szybciej wyjąć. W oddzielnym garnku ugotować jajka na twardo. Ugotowane warzywa i jajka wystudzić. Obrać z łupinek. Warzywa, jajka, cebulę i ogórki pokroić w dość drobną kostkę. Należy pamiętać, by pokrojone ogórki lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dołożyć odcedzony groszek i kukurydzę. Dodać łyżeczkę musztardy i majonezu wg uznania - tak, by sałatka nie była za sucha. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Pozostawić, by sałatka się "przegryzła".

 Sałatka rosyjska

Składniki:
4 średnie ziemniaki
4 średnie marchewki
1 średni ogórek kiszony
3 grzybki marynowane (podgrzybki, borowiki)
2 jajka
100 g drobnej fasoli (suchej)
200 g zielonego groszku (mrożonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1,5 szkl. majonezu
sól
pieprz

Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować. Wystudzić. Pokroić w średnią kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać, oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, a białka pokroić w kostkę. Ogórka kiszonego i grzybki posiekać. Groszek i fasolę ugotować. Wystudzić. Wszystko przełożyć do miski. Wymieszać z majonezem, oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przybrać pokrojonymi żółtkami i majonezem.
Do sałatki można dodać drobno pokrojona natkę pietruszki



 Sałatka caprese

 Składniki:
30 dkg sera mozzarella
5 dojrzałych pomidorów
5 łyżek oliwy z oliwek lub oliwy z pestek winogron
2 łyżki octu z jabłek lub octu winnego
listki świeżej bazylii
pieprz
sól

Pomidory i bazylię umyć. Ser wyjąć z zalewy solnej, pokroić w 5 mm plastry (tak, by nie rozpadały się). W plastry o tej samej grubości pokroić pomidory. Na półmisku ułożyć kompozycję z pomidorów i mozzarelli - jak na zdjęciu lub układając pomidory i ser naprzemiennie. Na całości rozłożyć listki bazylii. Wszystkie składniki skropić octem i oliwą, a także oprószyć delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem.

Polityka Prywatnosci |