tu jesteś: główna / przepisy_zupy
-

Przepisy kulinarne: zupy


 Czernina

Składniki:
4 l wody
1 szkl. krwi (gęsia lub kacza)
podroby (gęsie lub kacze wątroby, serca, płuca)
15 dag suszonych owoców (gruszki, śliwki)
włoszczyzna
1 ½ łyżki mąki
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
cukier
ocet


Włoszczyznę dokładnie umyć, obrać, pokroić w kostkę. Podroby dokładnie oczyścić. Całość przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać suszone owoce. Dodać przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy). Całość gotować do miękkości podrobów i warzyw. Ugotowane podroby wyjąć. Uzupełnić wodę, która się wygotowała tak, aby znów było jej ok. 4 litrów. Szklankę krwi wymieszać dokładnie z mąką. Ostrożnie wlewać do wywaru. Wszystko zagotować. Należy uważać, by krew się nie zważyła. Zupę doprawić wg uznania octem, solą, cukrem i majerankiem. Po zagotowaniu przecedzić. Czernina najlepiej smakuje z kluskami kładzionymi lub z ziemniakami oraz z podrobami ugotowanymi w wywarze, a także z makaronem.

 Kapuśniak

Składniki:
2 l wody
300 gr kiełbasy (np. wiejska)
400 gr kapusty kiszonej
200 gr ziemniaków
1 łyżka mąki
1 średnia cebula
liść laurowy
sól
pieprz
przyprawa do zup
natka pietruszki

Jeśli uważamy, że kapusta jest zbyt kwaśna, należy opłukać ją pod zimną wodą i odcisnąć na sitku. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Do garnka wrzucić także liść laurowy, sól, pieprz, przyprawę do zupy. Zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Gdy kapusta będzie podgotowana, dodać ziemniaki. Całość gotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Zrumienić oba składniki na patelni. Dodać do garnka z ziemniakami i kapustą. Gotować jeszcze przez 5 minut. Kapuśniak podawać posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.

 
Minestrone

Składniki:
½ szklanki fasoli jaś
1 por
2 gałązki selera naciowego
1 duża marchew
1 duża cebula
2 duże ziemniaki
2 duże pomidory
¼ główki kapusty włoskiej
mały strąk papryki czerwonej
mały strąk papryki żółtej
natka pietruszki
świeża bazylia
oliwa
2 garstki makaronu (nitki, kolanka)
parmezan


Fasolę zalać zimną wodą. Odstawić na 12 godzin. Wszystkie warzywa (seler, marchew, ziemniaki, paprykę) umyć, obrać, pokroić w średnią kostkę. Pora, kapustę i cebulę poszatkować. Fasolkę ugotować w wodzie, w której się moczyła. Gdy będzie miękka dorzucić do niej pokrojone wcześniej warzywa, bez papryki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wypestkować, pokroić w kostkę. Po ok. 10 minutach od dodania pozostałych warzyw do garnka dodać pomidory i paprykę oraz pokrojoną zieleninę (pietruszkę i bazylię). Gotować jeszcze kilka minut. Makaron ugotować wg zaleceń producenta, w wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić, przelać zimną wodą, dodać do zupy. Minestrone rozlać na talerze, posypać każdą porcję odrobiną startego parmezanu.


 Soljanka

Składniki:
150 gr mięsa wieprzowego (np. łopatka)
150 gr mięsa wołowego (np.udziec)
100 gr pikantnej kiełbasy
2 cebule
1 ogórek konserwowy
2 ogórki kiszone
3-5 ząbków czosnku
100 gr koncentratu pomidorowego
50 ml wina - białe wytrawne
½ cytryny
100 gr masła
kwaśna śmietana
kilka oliwek - zielonych
olej
pieprz
sól
ok. 1 ½  - 2 litry wody
ewentualnie kapary


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość wąskie paski, tak samo pokroić kiełbasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na jednej patelni podsmażyć cebulę i mięso, na drugiej wędlinę. Gdy wszystkie składniki się obsmażą, wrzucić je do garnka. Całość zalać wodą. Gotować ok. 20 minut. W międzyczasie 50 gr masła rozgrzać na patelni. Dodać do tego koncentrat pomidorowy. Chwilę podsmażać. Do gotującej się zupy dodać koncentrat z masłem, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz oraz wino. Zawartość garnka gotować kolejne 15 minut. Pozostałą część masła rozgrzać na patelni, wrzucić na nią pokrojone w cienkie paski ogórki (kiszone i konserwowe). Dolać kilka łyżek wody. Dusić, aż będą miękkie. Miękkie ogórki dodać do zupy. Całość pogotować jeszcze kilka minut. Cytrynę obrać ze skóry i błonek, pokroić w kostkę. Na talerzu, na którym chcemy podać soljankę, ułożyć po kilka kostek cytryny, oliwek i po łyżce kwaśnej śmietany. Wlać na to soljankę. Można dodać kapary.

Polityka Prywatnosci |