tu jesteś: główna / dania_wegetarianskie
-

Przepisy kulinarne: dla wegetarian


  Sałatka z sosem vinegar

Składniki:
150 g sera żółtego
1 mała czerwona papryka
5-7 pomidorków koktajlowych
kilka liści sałaty - mogą być różne np. roszponka, lollo rosso, lollo bianco, dębolistna, rukola, lodowa, masłowa, rzymska, endywia, radicchio
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
sól

Ser i paprykę pokroić w słupki. Pomidorki koktajlowe podzielić na połówki lub ewentualnie ćwiartki. Sałatę dokładnie oczyścić, osuszyć. Do miseczki wlać sok z cytryny i musztardę. Posolić. Wymieszać dokładnie, by sól się rozpuściła. Dodać oliwę. Dokładnie połączyć. Doprawić do smaku pieprzem. Na talerzu ułożyć liście sałaty, paprykę, ser, pomidory. Całość delikatnie polać przygotowanym sosem.


 

  Naleśniki

Składniki:
250 g mąki
1 szkl. mleka
1 szkl. wody mineralnej gazowanej
2 jajka
sól
łyżeczka oleju

Mąkę połączyć z mlekiem i wodą. Dodać jajka i sól do smaku oraz olej. Ciasto na naleśniki najlepiej wyrabiać mikserem, by nie miało grudek. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki, z obu stron. W naleśniki można zawijać różne nadzienia - słodkie, słone, mięsne, owocowe.


 

  Quish wegetariański

Składniki:
Farsz:
6 szparagów
3 pory
1 pomidor
100 g sera
1 łyżka masła
6 jajek
2 łyżki śmietany
2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
pieprz
sól

ciasto:
120 g masła
250 g mąki
5 łyżek zimnej wody
sól

Mąkę wysypać na stolnicę, połączyć z solą i pokrojonym masłem. Zarobić ciasto - powinno się "kruszyć". Dolać wodę, zagniatać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wstawić do lodówki na 15-20 minut. Warzywa umyć. Pory pokroić w cienkie plasterki, szparagi w 2 cm kawałki. Na patelni roztopić masło. Podsmażyć pory i szparagi, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę ubić z całymi jajkami. Ser zetrzeć na grubej tarce. Okrągłą formę - najlepiej ze zdejmowaną ramką, wysmarować masłem. Ciasto rozłożyć na dnie i ściankach formy. Całość ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć warzywa. I pokrojonego w plastry pomidora. Zalać je masą śmietanowo-jajeczną oraz posypać żółtym serem i pestkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 - 200 st. C. Piec ok. 45 minut.

 

Polityka Prywatnosci |