tu jesteś: główna / fasola
-

Przepisy kulinarne: fasola


 
Fasolka po bretońsku

Składniki:
Fasola po bretońsku
0,5 kg dużej białej fasoli (najlepiej"Mamut")
30 dkg kiełbasy zwyczajnej
20 dkg wędzonego boczku
10 dkg koncentratu pomidorowego
2 duże cebule
majeranek
sól
pieprz
vegeta
cukier

Fasolę wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do naczynia, zalać zimną wodą, powyżej poziomu fasoli. Pozostawić na 12 godzin. Następnie całość(fasolę wraz z wodą) przelać do garnka, dodać odrobinę wegety i gotować, aż fasola będzie zupełnie miękka. Kiełbasę i boczek pokroić. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z ugotowaną fasolą. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do fasoli. Całość podgotować, dodać koncentrat pomidorowy, pieprze, cukier i sól do smaku. Gotować chwilę. Pod koniec gotowania rozetrzeć majeranek w dłoniach i wsypać do garnka. Zamieszać. Podawać z bułką.

  Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:
0,5 kg fasoli
10 dkg koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
sól
pieprz
vegeta
cukier

Wegetariańska wersja fasoli po bretońsku. Fasolę przygotować podobnie jak w przepisie na fasolkę po bretońsku. Ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Zeszklić na patelni, wrzucić do fasoli. Dodać koncentrat, sól, pieprz i odrobinę cukru. Chwilę pogotować. Najlepiej podawać na ciepło.
 

  Curry fasolowe

Składniki:
20 dkg białej, średniej fasoli (np. "Jaś")
2 średnie cebule
1 mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
kawałek 2 cm imbiru
1 cytryna
świeża kolendra
oliwa z oliwek
przyprawy:
1 laska cynamonu
2 szt kardamonu
5 ziaren pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki papryki chili w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku mielonego
5 goździków

Fasolę opłukać. Zalać zimną wodą. Odstawić na 10 godzin. Przełożyć razem z wodą do garnka. Cebule obrać, z chili usunąć część pestek. Pokroić w kostkę. Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Do fasoli z wodą dodać ok. 1/2 pokrojonej cebuli, chili, imbir, ziarna pieprzu, nasiona kardamonu i cynamon. Zagotować do czasu, aż fasola zmięknie. Na patelni rozgrzać oliwę. Pozostałą część cebuli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na patelni. Dodać kurkumę, mielone chili i kminek. Chwilę podsmażyć. Przełożyć do fasoli. Z cytryny wycisnąć sok. Około 2 łyżeczek wlać do fasoli, dodać również pokrojoną kolendrę. Odczekać chwilę, aż zgęstnieje. Podawać na gorąco.

 

 
 Chili con carne

Składniki:
40 dkg zmielonej wołowiny
40 dkg fasoli czerwonej w zalewie
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
20 dkg pomidorów krojonych bez skórek - z puszki
klika suszonych pomidorów
1 kostka bulionowa wołowa
oliwa z oliwek
przyprawy:
1 łyżeczka chili mielonego
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka oregano

Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule, czosnek, kumin, chili, oregano. Całość podsmażyć. Dodać mielone mięso wołowe. Mięso obrumienić. Podczas smażenia co jakiś czas mieszać, by wołowina nie była zbita w całość. Dodać pomidory z puszki do mięsa. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Dołożyć suszone pomidory i zostawić pod przykryciem. Gotować, aż papryka zmięknie. Pod koniec gotowania dodać odsączoną z zalewy fasolę. Chwilę pogotować. Podawać na gorąco.

Polityka Prywatnosci |