tu jesteś: główna / jaja
-

Przepisy kulinarne: jaja


Faszerowane skorupki jajeczne

Składniki:
10 jajek ugotowanych
1 jajko surowe
10 średnich pieczarek
natka pietruszki
2 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
olej


Jaja umyć pod bierzącą wodą. Jaj zalać zimną wodą. Dodać łyżkę soli i 1/2 łyżki octu. Ugotować na twardo. Pilnować, by skorupki nie popękały. Jajka ostudzić. Ostrym nożem przekroić każde jajko na pół - uważać, by jak najmniej uszkodzić skorupki. Wydrążyć. Pieczarki umyć, drobno posiekać. Przesmażyć na patelni, odparować płyny, ostudzić. Do pieczarek dodać drobno posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Surowe jajko rozmącić w szklance. Przelać do reszty farszu, wymieszać, chwilę podsmażyć. Farsz przełożyć do przygotowanych wcześniej skorupek. Wierzch skorupki z farszem obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć chwilę jajka, tak by bułka zbrązowiała.

Jaja z jogurtem

Składniki:
5 jajek
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka octu
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać jogurt, ocet oraz sól. W garnku zagotować wodę z odrobiną octu i soli. Na wrzątek wbijać ostrożnie jajka, pilnując, by nie rozlały się. Odczekać chwilę, aż jajka się zetną. Delikatnie przełożyć do jogurtu z czosnkiem. Na patelni roztopić masło. Rozpuścić w nim słodką paprykę. Przygotowanym masłem polać jajka i jogurtem.

Kotlety jajeczne

Składniki:
8 jaj ugotowanych
1 jajo surowe
100 g kabanosów
1 cebula
100 g pieczarek
1 łyżka masła
natka pietruszki
bułka tarta
sól
pieprz
papryka ostra

Pietruszkę, jajka, cebulę i pieczarki drobno posiekać. Pieczarki cebulę podsmażyć na patelni. Przestudzić. Dodać pietruszkę, jaja i pokrojoną kiełbasę oraz paprykę. Zmiksować na gładką masę. Zagęścić bułką tartą. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować nie za duże kotlety. Przygotowane porcje moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.



Polityka Prywatnosci |