tu jesteś: główna / kuchnie_swiata / kuchnia_wloska
-

Przepisy kulinarne Włochów





   Spaghetti jest znane wszystkim, typowa potrawa włoska, która zyskała uznanie na całym świecie. Łatwa i szybka w wykonaniu, robiona na wiele różnych sposobów w zależności od upodobań. Danie pasujące na niedzielny obiad, jak również jako danie w wykwintnej restauracji.

Spaghetti bolonese:

Składniki:

- 1,5 dość dużej cebuli,
- mięso mielone ok 0,7kg,
- 4-5 ząbków czosnku,
- oregano,
- bazylia,
- papryka słodka, pieczarki, pomidory
- przecier pomidorowy,

Osobno ugotowac makaron typu spaghetti.


Sposób przygotowania:

Pokrojoną drobno cebule należy podsmażyć na patelni. Kidy cebula się zarumieni dodać mięso, smażyć razem na wolnym ogniu. Dodać pieczarki, podsmażoną wcześniej paprykę i pomidory, obrane ze skórki. Dusić pod przykryciem, aż warzywa opuszczą soki. Następnie dodać przecier pomidorowy (wedle uznania) w takiej ilości by zgęstniał nam sos powstały z warzyw i wywaru z mięsa. Na koniec dodać oregano, wszystko dusić ok 5 min. Danie jest gotowe do podania.


















Polityka Prywatnosci |