tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_ciasta
-

Przepisy kulinarne: ciasta


 Keks

1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie: figi, morele, orzechy, migdały, owoce kandyzowane, skórki kandyzowane
tłuszcz do formy
bułka tarta

Bakalie drobno pokroić. Wszystkie dokładnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Oddzielić żółtka jej od białek. Do żółtek dodać cukier i margarynę. Całość utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone bakalie. Wymieszać. Białka jaj ubić na pianę. Dodać do ciasta i delikatnie zamieszać, by piana nie opadła. Formę keksową nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180°C, piec 45 min. Keks najlepiej przygotować 2 dni wcześniej.


 Ciasto z jabłkami

3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. śmietany 18%
3 żółtka
2 łyżeczko proszku do pieczenia
1 kg średnio kwaśnych jabłek
1 cukier waniliowy
cynamon w proszku
szczypta soli
tłuszcz do formy (najlepiej odrobina margaryny)

Przygotować farsz jabłkowy. Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, dolać odrobinę wody i podsmażyć. Całość ostudzić.
Przygotować ciasto. 2 żółtka i cukier dobrze ze sobą utrzeć. Dodać mąkę, margarynę, masło, śmietanę, proszek do pieczenia, sól. Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Blachę wysmarować tłuszczem. Wylepić dno większą częścią ciasta, zrobić dookoła mała "zakładkę" - brzeg z ciasta. Na ciasto przełożyć jabłka. Posypać farsz cukrem waniliowym oraz cynamonem. Z mniejszej części ciasta ułożyć na wierzchu jabłek kratkę. Posmarować ją rozmąconym żółtkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, wstawić ciasto, piec ok. 30 min.



 Babeczki z rodzynkami

1 szkl. mąki
1 jajko
3/4 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
armat waniliowy
1/2 szkl. rodzynek
odrobina rumu
tłuszcz do foremek

Rodzynki zalać rumem. Pozostawić na pół godziny. W misce wymieszać suche składniki babeczek - mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao. Dodać produkty płynne - mleko, olej, aromat waniliowy, jajko. Dodać odsączone rodzynki, wymieszać. Przygotować foremki aluminiowe. Wysmarować je dokładnie tłuszczem. Jeśli używamy foremek papierowych natłuszczanie nie jest konieczne. Ciasto wkładać do 2/3 wysokości foremek. Piekarnik nagrzać do 200°C, piec 20 min.


Polityka Prywatnosci |