tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_koktajle
-

Przepisy kulinarne: koktajle


 
 MARGARITA

Składniki:
20 ml likieru cointreau
40 ml tequili
20 ml soku z limonki
sól
limonka do dekoracji
kostki lodu

Drink podawany w kieliszku koktajlowym.

Kieliszek dość mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu krawędź przetrzeć odrobiną wody lub soku z limonki, zanurzyć w soli. Stworzy to tzw. crustę. Do shaker"a wrzucić lód, a następnie wlać tequilę, cointreau i sok z limonki. Mocno wstrząsnąć. Przelać do kieliszka. Kieliszek ozdobić cząstką limonki.

 
GODFATHER

Składniki:
20 ml likieru Amaretto
30 ml Bourbon Whiskey
2-3 migdały
kotki lodu

Drink podawany w szklance "old fashioned" - 150-300 ml.

Do szklanki włożyć kilka kostek lodu, wlać whiskey. Dodać amaretto oraz migdały. Całość delikatnie zamieszać.

  SWIMMING POOL

Składniki:
10 ml niebieskiego curaçao
10 ml śmietanki
20 ml wódki
30 ml białego rumu
50 ml soku ananasowego
50 ml kremu kokosowego
ananas do dekoracji
kruszony lód

Drink podawany w wysokiej szklance (pow. 140 ml)

Do shaker"a wlać wszystkie składniki, z wyjątkiem curaçao. Dodać trochę pokruszonego lodu, mocno wymieszać. Szklankę w 1/4 wypełnić pokruszonym lodem. Przelać drink z shaker"a. Dodać curaçao. Zamieszać. Szklankę ozdobić ananasem.
 

  CERVELLE DE SINGNE

Składniki:
40 ml wódki
20 ml Baileys"a
10 ml grenadina

Drink podawany w wysokim kieliszku.

W wysokim kieliszku do wódki  wymieszać wódkę z grenadiną. Delikatnie wlać Baileys"a. Nie mieszać.
 

  CAMPARINHA

Składniki:
likier Capari
ok. 8 kawałków limonki
2 łyżeczki cukru brązowego

Drink podawany w szklance "old fashioned" - 150-300 ml.

Do szklanki wrzucić kawałki limonki, dolać likier. Uzupełnić kruszonym lodem. Całość delikatnie zamieszać słomką lub mieszadełkiem.
 


Polityka Prywatnosci |