tu jesteś: główna / przepisy_kulinarne_makarony
-

Przepisy kulinarne: makarony


 
Zapiekanka makaronowa

Składniki:
200 g makaronu penne
200 g szynki gotowanej
200 g sera żółtego
3 jajka
2 średnie cebule
100 g groszku mrożonego
ok. 200 ml słodkiej śmietany
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
olej
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować na pół-twardo (ok.5-8 min.). Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szynkę, cebulę i 3/4 sera wymieszać z ugotowanym makaronem i groszkiem. Żaroodporne naczynie wysmarować częścią masła, wysypać bułką tartą. Do naczynia przełożyć makaron z dodatkami.  Jajka połączyć ze śmietaną i przyprawami. Całość wylać na zapiekankę. Na wierzchu potrawy porozkładać resztę masła, posypać pozostałym serem. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, zapiekać ok. 30-40 minut.

 

 
Spaghetti

Składniki:
opakowanie makaronu
500 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów rozdrobnionych bez skórki
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 opakowanie sosu do spaghetti
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
parmezan
przyprawy: sól, pieprz, bazylii, oregano

Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni z oliwą. Przełożyć do garnka, w którym planujemy zrobić sos.  Na tej samej patelni podsmażyć mięso. Należy je smażyć powoli, cały czas rozgniatając je tak, by nie powstały grudki. Podsmażone mięso dodać do czosnku i cebuli. Dołożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i zioła. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty można go rozrzedzić bulionem, wodą lub winem. Makaron ugotować wg przepisu z opakowania. Sos nałożyć na ugotowany,. odcedzony makaron. Posypać startym parmezanem.

 

  Lasagne z dwoma sosami

opakowanie makaronu do lasagne
300 gr mozarelli
300 mięsa mielonego
800 ml mleka
1 puszka pomidorów rozdrobnionych bez skórki
1 mały koncentrat pomidorowy
warzywa (po 1 małej sztuce): seler, marchewka, pietruszka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, bazylii, oregano, gałka muszkatołowa, liść laurowy

Makaron przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Część makaronów do lasagne, które dostępne są na rynku, należy gotować, część nie. Przygotować sos boloński. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Dodać mielone mięso. Smażyć, uważając by nie porobiły się grudki mięsa. Dodać sól, pieprz, bazylię, oregano. Smażyć do miękkości. Dodać pomidory i warzywa (w całości) oraz liść laurowy. Sos gotować przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć warzywa.  Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, przyrumienić je - nie spalić! dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Powoli dodać mleko, wymieszać całość, by utworzyło gładką masę, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Wylać na dno naczynia część sosu beszamelowego. Położyć warstwę makaronu, a następnie sos boloński i ser. Układać kolejne warstwy wg. schematu: sos beszamelowy, makaron, sos boloński, ser. Ostatnią warstwa w naczyniu powinien być sos beszamelowy posypany serem. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Lasagne piec ok. 40-50 minut.

 

Polityka Prywatnosci |