tu jesteś: główna / przepisy_slodkosci
-

Przepisy kulinarne: słodkości


 Eklerki

 Składniki:

ciasto:
1 szkl. wody
3 jajka
1 szkl. mąki
4 łyzki margaryny

krem:
1 szkl. śmietany tłustej
2 łyżeczki likieru kawowego
2 łyżki cukru pudru

polewa:
1/4 szkl. śmietany tłustej
1,5 szkl. gorzkiej czekolady

Ciasto: Wodę wlać do garnka. Dołożyć do tego margarynę. Zagotować. Zdjąć z kuchenki, dodawać powoli mąkę, by nie powstały grudki. Energicznie mieszać. Ponownie postawić na kuchenkę. Podgrzewać i mieszać. Powinna powstać kulka wokół łyżki. Ciasto ostudzić. Dodać do niego roztrzepane jajka - ubić. Płaską blachę wysmarować tłuszczem. Łyżeczką wykładać ciasto nadając mu podłużny kształt.. lekko popryskać je zimną wodą. Piekarnik nagrzać do ok. 200 °C, wstawić blaszkę na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 °C, piec dalej prze pół godziny, by uzyskać złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekłuć. Ostudzić.

Krem: Śmietanę ubić na sztywno. Powoli dodać cukier puder oraz likier kawowy.

Polewa: Do garnka wlać śmietanę. Dodać pokruszoną czekoladę. Całość podgrzać, aż czekolada się roztopi. Ostudzić, by uzyskać dość gęstą konsystencję.

Ciastka przeciąć delikatnie na pół, dół napełnić kremem. Warto skorzystać z wyciskarki do kremów. Przykryć górą ciastka. Polać polewą czekoladową.


 
 Crème brûlée

Składniki:

500 ml tłustej śmietany kremówki 36%
1/3 szkl. białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
6 żółtek
1 laska wanilii

W rondelku zagotować śmietanę z białym cukrem. Laskę wanilii przekroić na pół. Wyłuskać z niej ziarenka. Do śmietanki dodać wanilię (ziarna i łodyżkę). Trzymać na ogniu do momentu, gdy brzegi śmietanki będą wskazywały na to, iż całość za chwilę się zagotuje. Lekko ostudzić. Żółtka ubić (nie na puszysto). Powoli dolewać po łyżce śmietany z wanilią. Delikatnie mieszać. Krem powinien być gęsty, zwarty, bez pęcherzyków powietrza. Foremki do kremu napełnić do 3/4 wysokości. Krem przelewać przez sitko. Piekarnik rozgrzać do 100 °C. Wstawić krem na ok. 50 minut. Po tym czasie foremki wystawić, schłodzić na zewnątrz. Wystudzone wstawić do lodówki na minimalnie 5 godzin. Każdą porcje posypać brązowym cukrem. Skarmelizować go palnikiem kuchennym, by utworzyła się skorupka z cukru.

 
 Brigadeiro

Składniki:

3 łyżeczki gorzkiego kakao
50 g masła
1 puszka mleka skondensowanego
posypka czekoladowa

Do garnka wlać całą puszkę mleka skondensowanego . Dodać miękkie masło oraz kakao. Ciągle mieszać, by masa nie przywarła do dna. Gotować do czasu, gdy całość stanie się bardzo gęsta. Głęboki talerz wysmarować odrobiną masła.  Wlać masę i poczekać, aż wystygnie. Po tym czasie uformować z masy kulki. Obtoczyć je w czekoladowej posypce.

 
 
Baklawa

450 g ciasta Fillo
200 g cukru
150 g sklarowanego masła
120 g miodu
150 g orzechów włoskich lub laskowych
50 g pistacji
100 g migdałów
1/4 łyżeczki cynamonu
1 cytryna


Orzechy, pistacje i migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokroić. Cytrynę dokładnie umyć. Otrzeć ze skórki, wycisnąć z niej sok. Orzechy, skórkę z cytryny, 4 łyżki cukru i cynamon wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem. Ciasto filo pokroić tak, by pasowało do blaszki. Każdą część ciasta posmarować roztopionym masłem po obu stronach. Podzielić płaty ciasta na dwie równe części. Połowę ułożyć w blaszce, posypać mieszaniną bakalii i przykryć drugą połową. Ciasto ponacinać na całej grubości tak, by powstały romby. By nóż lepiej kroił najlepiej wybrać ten, który jest bardzo ostry oraz przed każdym nacięciem wytrzeć go i zanurzyć w ciepłej wodzie. Wierzch ciasta posmarować resztka roztopionego masła. Piec ok. 35 minut w temperaturze 200°C. Do garnka wlać miód, resztę cukru oraz 150 ml wody. Zagotować, by powstał gęsty syrop. Wymieszać z sokiem cytrynowym. Syrop ostudzić. Polać nim baklawę po ok. 5 minutach od wyjęcia jej z piekarnika. Baklawę zostawić do wystudzenia, pokroić.


Polityka Prywatnosci |